Mista Burger

- Updated August 25, 2019

Bahan:

Daging kisar (500g+-)
Bawang merah (1 biji)
Bawang putih (4-5 ulas)
Halia (+-2cm)
Mix herbs ( 2 sudu)
Serbuk Black paper (1 1/2 – 2 sudu)
Serbuk paprika (1 sudu)
Telur (optional)
Cheese (optional)
Timun / salad (optional)
Sos cili/mayo (optional)

 

 

 

 

Cara buat:

  • Pastikan daging dalam suhu bilik sejuk, tapi tak frozen or terlalu berair.
  • Potong bawang merah, bawang putih and hali, cincang halus2 tiga bahan nih.
  • Then, masukkan dan campur pada daging beserta bahan rempah (mx herbs, black paper, paprika)
  • Uli, mix hingga sebati/rata bahan2 yang dicampurkan.
  • Then, bahagiankan pada 8 bahagian (or ikut suka la nk besar mana burger tu nanti)
  • Uli jadi bulat…then rehatkan dalam peti sejuk (3-5 minit)
  • Then, keluarkan dari peti sejuk and ratakan ikut ketebalan yang sesuai…
  • Then simpan semula dalam peti sejuk beku or terus masak.

 

Cara masak:

  • Terpulang, ikut skill dan keselesaan masing-masing.
  • Saya just masak atas pan,
  • Letak sedikit mentega…then letak daging and tutup supaya haba panas tak terlepas keluar & boleh bantu masak lebih rata…
  • Timing 5 minit, then flip side untuk 4 minit, then off apa untuk 5 minit
  • Then on api, 4 minit, then flip site 4 minit lagi.
    *Untuk proses masak, api sederhana-kecil sahaja & sentiasa tutup atas pan supaya haba tak dibazirkan. Once flip or letak daging, tak perlu diusik, just biarkan pan masak & buat kerjanya.

 

Sumber: sazliidura.com

Pengunjung MK

002971
Users Today : 3
Users Yesterday : 7
This Month : 42
This Year : 1776
Total Users : 2971
Views Today : 4
Total views : 6469
Who's Online : 1
Your IP Address : 18.205.109.152
Server Time : 2020-07-06

Kategori Blog